Ο Κολυμβητής, του Γιούακιμ Ζάντερ

Το ιστολόγιο δεν συνηθίζει να παρουσιάζει βιβλία κατασκοπείας. Ωστόσο, όταν πέφτει στα χέρια σου ένα βιβλίο με προσεγμένη γραφή, που σε κερδίζει απ' τις πρώτες σελίδες, τότε η ανάγνωση καταλήγει σε απόλαυση και η παρουσίαση στη συνέχεια είναι δεδομένη.

Δεν σνομπάρω τα βιβλία του είδους. Τα καλοκαίρια της εφηβείας ήταν γεμάτα από βιβλία του Ρόμπερτ Λάντλαμ -πριν καν ο Τζέϊσον Μπορν γίνει γνωστός απ' την κινηματογραφική του εκδοχή- και του Ντέιβιντ Μορέλ, χάρη στα βιβλία τσέπης της Bell. Για να μη θυμηθώ τα βίπερ του Ζεράρ ντε Βιλιέ που τα τελείωνες σ' ένα απόγευμα. Στη συνέχεια κάπου χάθηκε αυτή η σχέση, ίσως επειδή τα κλισέ επαναλαμβάνονταν, ίσως επειδή η πολιτικοποίηση του αναγνώστη βρισκόταν σε ευθεία σύγκρουση με την απολιτικοποίηση των κειμένων ή -το χειρότερο- στην κατευθυνόμενη και μονομερή πολιτική άποψη που ενστερνίζονταν τα κείμενα αυτά, περί της «καλής» Δύσης και της επάρατης Ανατολής. 
Το βιβλίο του Ζάντερ είναι ένα θρίλερ κατασκοπείας, με σαφείς πολιτικές αναφορές αλλά και με μια ουσιαστική προσέγγιση στην ψυχολογία των ηρώων. Ναι, οι ήρωες του Ζάντερ, φ ο β ο ύ ν τ α ι, και το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία. Δεν είναι Ράμπο, δεν είναι Τζέιμς Μποντ, δεν είναι Τζέισον Μπορν, δεν είναι τέλος πάντων ο άτρωτος ήρωας που σκοτώνει, σκουπίζει, τελειώνει.

Η Κλάρα Βαλντέν είναι υπάλληλος σε μια ευρωβουλευτίνα της Σουηδίας: ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Ένας παλιός της έρωτας, ο Μοχάμεντ, που ζει στην Σουηδία επικοινωνεί μαζί της προκειμένου να την συναντήσει. Χωρίς η ίδια να το γνωρίζει μπλέκεται σιγά, σιγά σε μια ιστορία κλεμμένων μυστικών που αφορούν τη δράση ιδιωτικών εταιρειών που δρουν στο όνομα της CIA στη Μέση Ανατολή. Μια δράση γεμάτη από βασανιστήρια και εκτελέσεις αθώων ανθρώπων στο όνομα πάντα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. 

Απ' τις Βρυξέλλες ως το Παρίσι και απ' το Άμστερνταμ ως τη Στοκχόλμη και τα νησιά του αρχιπελάγους της Αγίας Άννας στη Σουηδία, ξεκινά ένα απίστευτο κυνηγητό για την απόκτηση των δεδομένων. Την ίδια ώρα, δεξιοτεχνικά, ο συγγραφέας μπλέκει στην εξέλιξη της ιστορίας και το ρόλο των τύπων εκείνων που εργάζονται στις εταιρείες lobbying των Βρυξελλών, εκείνων που με τις κατάλληλες πληροφορίες μπορούν να ανεβάσουν και να κατεβάσουν κυβερνήσεις, να κάψουν ή να ανεβάσουν στα ουράνια ανθρώπους. 

Στο παρασκήνιο, εκτυλίσσεται μια άλλη ιστορία, που βρίσκει την αρχή της στα 1980, τότε που στην Δαμασκό της Συρίας οι Αμερικανοί έλυναν και έδεναν. Μια ιστορία που έχει άμεση σχέση με την όποια προοπτική σωτηρίας της Κλάρα Βαλντέν. 

Χορταστικό.

Ο ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΣ
του Γιούακιμ Ζάντερ
σελ. 495-εκδ. Πατάκη
μτφ. Μαρία Φακίνου 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Bye, Bye Miss Orange Pie!

Οι κυρίες στην ακτή

Ήταν μια τέλεια μέρα...