Γράμματα από τη Ρωσία, του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

Με τον αντικομμουνισμό του συγγραφέα διαφωνώ κάθετα. Τον συνάντησα αρκετές φορές στις σελίδες αυτού του ταξιδιωτικού βιβλίου, όπως συνάντησα και την αγάπη του για τη Ρωσία. 
Συνεπώς αυτή εδώ η παρουσίαση θα αποφύγει τις πολιτικές κρίσεις -δεν έχει νόημα εξάλλου- και θα μείνει στο ζουμί που δεν είναι άλλο από ένα σεργιάνι σε μέρη της Ρωσίας του σήμερα. Κομμάτια απ' το βιβλίο είχαν δημοσιευτεί σε συνέχειες στη λογοτεχνική επιθεώρηση Books Of Journal, εδώ, βρίσκεται το σύνολο των εντυπώσεων του συγγραφέα απ' τα ταξίδια του στη Ρωσία.

Η γραφή είναι «δημοσιογραφική». Μεστή, απέρριτη, κινηματογραφική. Οι λογοτεχνικές πινελιές της ξεχωρίζουν στα κείμενα που αναφέρονται στους μεγάλους Ρώσους ποιητές και συγγραφείς του παρελθόντος, κείμενα που γράφονται επί τη ευκαιρία μιας επίσκεψης σε κάποιο μουσείο ή στο σπίτι κάποιου απ' αυτούς που έχει γίνει μουσείο. Οι σελίδες επίσης περιλαμβάνουν γενναίες δόσεις βότκας και κλασικών ρώσικων μεζέδων να τη συνοδεύουν, όπως είναι το αγγουράκι τουρσί, το καπνιστό ψάρι ή τα μανιτάρια που βρίσκονται σε αφθονία στη ρωσική εξοχή. 
Από κοντά και οι γραφικές περιγραφές της ενδοχώρας, της πλούσιας φύσης, μαζί με σύντομα οδοιπορικά σε παλιές μονές, εκκλησίες, χωριουδάκια ή πόλεις έξω από τη Μόσχα. Τα στοιχεία για καίρια πρόσωπα της Ρωσικής ιστορίας δεν απουσιάζουν απ' το βιβλίο. Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις απ' το παρελθόν έρχονται και βρίσκουν τη θέση τους στη σύγχρονη Ρωσία του Πούτιν, για τον οποίο ο συγγραφέας δεν φαίνεται να έχει την καλύτερη άποψη. Επίσης αρνητικά σχολιάζει τα πανύψηλα κτίρια -και τους ενοίκους των- που έχουν κατακλύσει τη Μόσχα, στηλιτεύοντας την ολιγαρχία που δεσπόζει στη χώρα στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου κρατικού καπιταλισμού. 
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Ρωσία μετά την κατάρρευση του καπιταλισμού αναζητά την ταυτότητά της στην ιστορία και κυρίως στο αυτοκρατορικό παρελθόν της. Αυτό συμπλέει με την βαθιά -όπως αναφέρει- σχέση των Ρώσων με την Ορθοδοξία, της οποίας παραμένουν άγρυπνοι φρουροί. Στο ίδιο πλαίσιο δεν παραλείπει να δαιμονοποιεί οτιδήποτε θυμίζει την κομμουνιστική περίοδο ως δείγμα ολοκληρωτισμού, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σπούδασε στη χώρα κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού. Αλλά αυτό είπαμε είναι μια άλλη ιστορία.

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη
σελ. 238-εκδ. Επίκεντρο
    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Bye, Bye Miss Orange Pie!

Οι κυρίες στην ακτή

Ήταν μια τέλεια μέρα...