Το Τέλος της Ιστορίας, του Λουίς Σεπούλβεδα

Επιστροφή στο νουάρ μυθιστόρημα για τον σπουδαίο Χιλιανό συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα. Μια ιστορία στην οποία οι φανατικοί του αναγνώστες θα συναντήσουν και πάλι τον ήρωα Χουάν Μπελμόντε, σ' ένα, ας το πούμε, ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το παρελθόν, και κυρίως την ίδια την Ιστορία.

Οι εμπειρίες του Σεπούλβεδα, ως μέλος της GAP, της προσωπικής φρουράς του δολοφονηθέντα προέδρου της Χιλής, Αγιέντε, η σύλληψή του απ' το φασιστικό καθεστώς Πινοσέτ, τα βασανιστήρια, η εξορία, η συμμετοχή του σε επαναστατικά κινήματα, αρκούν για να γράφει βιβλία για δέκα ζωές. Αυτό βέβαια όταν δεν αρέσκεται στο να εκδίδει όμορφες παραμυθένιες ιστορίες, όπως η Η Ιστορία του Μιξ του Μαξ και του Μεξ. 

Το Τέλος της Ιστορίας είναι ένα μυθιστόρημα με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, βασισμένο ωστόσο σε ιστορικά πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία της Χιλής κατά την περίοδο του φασιστικού καθεστώτος. Στο φόντο υπάρχει ο Μιγκέλ Κράσνοφ, Κοζάκος στην καταγωγή, υψηλόβαθμο στέλεχος του καθεστώτος και υπεύθυνος για τους βασανισμούς, τις εξαφανίσεις και τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων την περίοδο του τρόμου. Εκτίει ποινή σε μια φυλακή που δεν μοιάζει και τόσο με φυλακή αφού διαθέτει δικό του μπάνγκαλοου, πισίνα, σάουνα και γενικά όλες τις ανέσεις. Επειδή όμως έχει και απύθμενο θράσος και παραμένει φασίστας του κερατά, δεν του φτάνει αυτή η ζωή, επιθυμεί την ελευθερία του. 
Τρεις Τσετσένοι πρώην πολεμιστές και δύο παλαιοί Χιλιανοί αγωνιστές που εκπαιδεύτηκαν στην πρώην ΕΣΣΔ φτάνουν στη Χιλή με σκοπό να τον ελευθερώσουν. Τουλάχιστον αυτή η εικόνα μας δίνεται αρχικά, αν και στη συνέχεια οι ανατροπές αλλάζουν τα δεδομένα. Σε αυτό θα συμβάλλει και η παρουσία του Χουάν Μπελμόντε, ο οποίος έχει αποσυρθεί απ' όλα αυτά στην άκρη της γης, σε μια πανσιόν στην Παταγονία, επιχειρώντας να επαναφέρει σε μια ισορροπία το ταραγμένο σύμπαν της γυναίκας του, καθώς υπήρξε θύμα βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της Χούντας.

Ο Μπελμόντε έχει επίσης λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στην πρώην ΕΣΣΔ και γνωρίζει τους παλιούς συναγωνιστές του. Με την εμφάνιση κάποιων «φαντασμάτων» από το παρελθόν, θα αναγκαστεί να αφήσει την ήρεμη οικογενειακή ζωή και θα βρεθεί στο Σαντιάγο, με στόχο την αναζήτηση των πρώην συντρόφων.   

Δεν θα αποκαλύψω το τέλος, απλώς θα πω ότι ήταν τόσο απότομο όσο κι ένας ξαφνικός πυροβολισμός. Μέχρι τότε όμως, ο αναγνώστης θα πραγματοποιήσει μια βουτιά στην Ιστορία, με αναφορές στην ΕΣΣΔ, την Κούβα, την Βολιβία, και φυσικά τη Χιλή. Ο Σεπούλβεδα δεν χαρίζεται ούτε στους πρώην συντρόφους του που αντάλλαξαν τον αγώνα με θέσεις και οφίτσια στις κυβερνήσεις της χώρας του, που με την πολιτική τους «χαρίστηκαν» σε αρκετούς υπηρέτες του καθεστώτος Πινοσέτ. Δεν είναι μόνο η απαρίθμηση των εγκλημάτων των υπηρετών του νεοφιλελευθερισμού. Είναι και μια μελαγχολία που διαπνέει το γραπτό του Σεπούλβεδα για τη μεγάλη ήττα του Κομμουνισμού, για το Τέλος (;) της Ιστορίας. 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
του Λουίς Σεπούλβεδα
σελ. 202- εκδ. Opera
μτφ. Αχιλλέας Κυριακίδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Bye, Bye Miss Orange Pie!

Οι κυρίες στην ακτή

Ήταν μια τέλεια μέρα...