Η Καρδιά των Πραγμάτων, του Γκράχαμ Γκρην


Κάπου στη Δυτική Αφρική, σε μια ξεχασμένη βρετανική αποικία, στα μέσα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί λαμβάνει χώρα η πλοκή του μυθιστορήματος του Γκράχαμ Γκρην. 
Ο Χένρι Σκόμπι είναι ένας μεσήλικας αστυνομικός που τα τελευταία 15 χρόνια έχει κολλήσει στα έλη αυτής της χώρας. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η προσωπική του ζωή. Παντρεμένος με μια γυναίκα με την οποία δεν είναι ερωτευμένος πλέον αλλά την αγαπάει βαθιά, μένει στο γάμο από ενοχές και κυρίως λόγω του γεγονότος ότι μαζί είχαν κάποτε ένα παιδί, το οποίο πέθανε στην πορεία. 
Λένε πως είναι πολύ δύσκολο για ένα ζευγάρι να μείνει μαζί όταν πεθάνει το μοναδικό παιδί του. Δεν έχουν άδικο. Πιθανότατα το ζευγάρι χωρίζει ή στη χειρότερη περίπτωση μένει μαζί σε μια υποτιθέμενη σχέση σημαδεμένη από τις ενοχές και τη μνήμη της απώλειας να το συντροφεύει. 
Η μικρή αποικιοκρατική κοινωνία είναι το συνώνυμο της τυπικότητας. Σχέσεις επιφανειακές που αναλώνονται σε κοινότυπες βραδιές διασκέδασης στη Λέσχη Ανάγνωσης ή σε κάποιο σπίτι, με μπόλικα δροσερά ποτά και χαμόγελα ενός ενδιαφέροντος που έχει χάσει εδώ και καιρό το νόημά του.

Ο Σκόμπι αφοσιώνεται στη δουλειά του. Το λαθρεμπόριο διαμαντιών από την αφρικανική ήπειρο και ο έλεγχος των πλοίων που φτάνουν στο λιμάνι αποτελούν τους κύριους στόχους του. Παράλληλα, οφείλει να προσέχει την τοπική «μαφία» των Σύριων εμπόρων οι οποίοι είναι αναμεμειγμένοι σε κάθε είδους παρανομία. Κάπως έτσι, έρχεται σε επαφή με τον Γιουσέφ, έναν από αυτούς που επιθυμεί διακαώς τη φιλία του, «χωρίς αντάλλαγμα», όπως ο ίδιος υποστηρίζει. 

Ωστόσο η ανθρώπινη φύση, όσο «εκπαιδευμένη» και αν είναι να καταπιέζει τα ίδια τα συναισθήματά της, δεν χωράει σε καλούπια. Καθώς το βιβλίο προχωρά παρατηρούμε αργά αλλά σταθερά την ακούσια επανάσταση που βιώνει η ψυχή του Σκόμπι, ο οποίος ακροβατεί ανάμεσα στην υποχρέωση που υπαγορεύουν οι ενοχές και στην προσωπική ανάγκη να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο είναι καταδικασμένος, σε αυτή την κόλαση επί γης με την υγρασία, την αφόρητη ζέστη, τους μουσώνες, την ελονοσία και με ένα γάμο που η καθολική του ανατροφή επιτάσσει να τον φυλάξει ως κόρη οφθαλμού ως το τέλος. 
Ο πειρασμός θα έρθει με τη μορφή μιας άλλης γυναίκας, κατά πολύ μικρότερης του Σκόμπι. Μιας γυναίκας που έχει ανάγκη από προστασία και στήριγμα. Και εκεί ο Σκόμπι θα πέσει στη δεύτερη παγίδα, θα αφοσιωθεί σε εκείνη με γνώμονα το χρέος του να την προστατέψει, κοροϊδεύοντας ταυτόχρονα τον εαυτό του πως με αυτόν τον τρόπο ερωτεύεται και ζει ξανά.
Ο γνήσιος έρωτας όμως δεν έχει καμία σχέση με προστάτες και ενοχές. 
Μοιραία, ο Σκόμπι θα βρεθεί ανάμεσα σε δύο γυναίκες, σε δύο διαφορετικού είδους υποχρεώσεις. Η τρίτη και καθοριστική υποχρέωση είναι η σχέση του με το Θεό. Αλληλένδετες και αλληλοσυγκρουόμενες και οι τρεις. Εκεί είναι που θα υποστεί και την προσωπική του συντριβή, δίνοντας στο τέλος του βιβλίου την αίσθηση μιας τραγωδίας, για την προσωπική θυσία στο βωμό της ενοχής.

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
του Γκράχαμ Γκρην
σελ. 385-εκδ. Πόλις
μτφ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Bye, Bye Miss Orange Pie!

Οι κυρίες στην ακτή

Ήταν μια τέλεια μέρα...