Ο Αρχηγός, του Δημήτρη Ψαρρά


Σε περίπου ένα μήνα πέφτει η αυλαία μιας πολύκροτης όσο και συγκλονιστικής δίκης. Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας θα ανακοινώσει το πρωί της 7ης Οκτωβρίου την απόφασή του για τους 68 συνολικά κατηγορούμενους της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Είναι μια δίκη που ξεκίνησε πριν από 5,5 χρόνια και το δικαστήριο θα κληθεί να εκδώσει απόφαση, με βάση τα στοιχεία που αφορούσαν τρεις κύριες υποθέσεις: δολοφονία Φύσσα 18/09/2013, απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ 12/09/2013 και απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών 12/06/2012, ενώ έχουν συσχετιστεί ως στοιχεία εις βάρος της Χρυσής περίπου άλλες 100 δικογραφίες με επιθέσεις από όλη την Ελλάδα.

Είναι ίσως περιττό να αναφερθεί η σημασία της δίκη αυτής και της απόφασης που θα τη συνοδεύει. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που σε παγκόσμιο επίπεδο μια νεοναζιστική οργάνωση έρχεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και τον εφοδιασμό της.

Ένα σημαντικό κομμάτι της δικογραφίας με πλήθος ντοκουμέντων (βίντεο, sms, το αρχικό καταστατικό της οργάνωσης που αποδεικνύει το ναζιστικό της χαρακτήρα) βασίστηκε στην έρευνα του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά. Το βιβλίο «Ο Αρχηγός: Το αίνιγμα του Νίκου Μιχαλολιάκου», συγκεντρώνει έναν μεγάλο αριθμό από αυτά τα ντοκουμέντα και τα παραθέτει στον αναγνώστη στη μορφή ενός δημοσιογραφικού κειμένου 300 και πλέον σελίδων με τις σχετικές παραπομπές και σημειώσεις, βοηθώντας τον να αντιληφθεί ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλώς ένα εθνικοσοσιαλιστικό πολιτικό κόμμα (στην Ελλάδα δεν διώκεται η ναζιστική-εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία), αλλά μια εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δομή, όπου στον πυρήνα της παραμένει παραστρατιωτική, έχοντας ως κάλυψη έναν πολιτικό μανδύα, τον οποίο και χρησιμοποίησε για να εισέλθει στη Βουλή ως κανονικό κόμμα.

Το βιβλίο είναι μια εμπεριστατωμένη δημοσιογραφική έρευνα. Βασίζεται στα γεγονότα (τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου, τις καταγεγραμμένες ομιλίες του ίδιου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου αλλά και άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών του, την αρθρογραφία του στα έντυπα της οργάνωσης, τις φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των χρυσαυγιτών, τις απολογίες των κατηγορούμενων κ.α.) και στην ιστορική και πολιτική έρευνα (μέσα από εμπεριστατωμένες μελέτες και αρθρογραφία που καταδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους εδραιώθηκε το εν λόγω πολιτικό μόρφωμα στην Ελλάδα, τη σχέση του με παρόμοια μορφώματα του εξωτερικού κ.λπ.).

Στόχος του βιβλίου είναι να αποδείξει -και το καταφέρνει- ότι Χρυσή Αυγή και Νίκος Μιχαλολιάκος είναι το ένα και το αυτό, πως το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Από το 1980 έως και σήμερα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος παραμένει ο ισόβιος αρχηγός της Χρυσής Αυγής με διαλείμματα κατά περιόδους όταν αναγκαζόταν να αναστείλει τη λειτουργία της οργάνωσης για να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες των παράνομων πράξεών του. Το βιβλίο απαντά επίσης και στο ερώτημα πως η Χρυσή Αυγή -ο Νίκος Μιχαλολιάκος δηλαδή- άντεξαν όλα αυτά τα χρόνια και πως κατάφερε να αναρριχηθεί στην πολιτική ζωή και να καταλήξει, από τα μηδενικά ποσοστά των προηγούμενων δεκαετιών, στα έδρανα της Βουλής στις εκλογές του 2012.

Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι βιβλίο καταρρίπτει με αποδείξεις ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα που έχει επικαλεστεί κατά καιρούς ο Νίκος Μιχαλολιάκος (αλλά και έτερα στελέχη της Χρυσής Αυγής) προκειμένου να υποστηρίξει την αθωότητά του και να πείσει ότι η Χρυσή Αυγή -κατά συνέπεια και ο ίδιος- δεν έχουν καμία σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι αποδείξεις που παραθέτει ο συγγραφέας προέρχονται από την δράση, τα γραπτά και τα λεγόμενα του ίδιου του Μιχαλολιάκου και των ομοιδεατών του. Είναι τέτοιο το στρίμωγμα του Αρχηγού, που αναφερόμενος στον Δημήτρη Ψαρρά, ο Μιχαλολιάκος τον έχει χαρακτηρίσει ως τον προσωπικό του «Ιαβέρη». 
Η αλήθεια είναι ότι ο δημοσιογράφος ασχολείται με την «Χρυσή Αυγή» από την πρώτη στιγμή που έδωσε το στίγμα της, στις αρχές της δεκαετίας του '80. Μέσω της δημοσιογραφικής ομάδας «Ιός» ασχολήθηκε ουκ ολίγες φορές με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και την πορεία του, με τακτικές δημοσιεύσεις στις σελίδες της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» τότε, και της «Εφημερίδας των Συντακτών» από το 2012 έως σήμερα. Ο γράφων μάλιστα, αισθάνεται τυχερός, που είχε την ευκαιρία να μοιράζεται τον ίδιο χώρο στην οδό Κολοκοτρώνη με τον Δημήτρη Ψαρρά και τους υπόλοιπους δημοσιογράφους της «Εφ.Συν.» (Γιάννη Μπασκάκη, Γιώτα Τέσση, Αφροδίτη Τζιαντζή) που ασχολήθηκαν με τη Χρυσή Αυγή, διαπιστώνοντας από πρώτο χέρι την ποιότητα του υλικού της δημοσιογραφικής έρευνας που ήταν και παραμένει εξαιρετικά επιβαρυντικό για τους νεοναζιστές. Είναι από εκείνες τις στιγμές που η δημοσιογραφία αποδεικνύει το ρόλο της και τη συμβολή της σε μια ευνομούμενη κοινωνία. 

Όπως γράψαμε ήδη στο βιβλίο παραθέτονται γεγονότα που καλύπτουν διάφορες πτυχές του Νίκου Μιχαλολιάκου ως αρχηγού του νεοναζιστικού μορφώματος. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα κεφάλαια για να αντιληφθεί ο αναγνώστης το εύρος της δημοσιογραφικής έρευνας: «Ο Αρχηγός και η βία στη δεκαετία του '70», «Ο Αρχηγός και οι δηλώσεις του», «Ο Αρχηγός, το Σύνταγμα και η Δημοκρατία», «Εισαγωγές-εξαγωγές ναζισμού», «Ο Αρχηγός και ο Χριστιανισμός», «Ο Αρχηγός ως διανοούμενος», «Ο Αρχηγός, η Ακροδεξιά και η Δεξιά» κ.α.

Το βιβλίο που εκδόθηκε το 2018 έρχεται ως συμπλήρωμα στην «Μαύρη Βίβλο της Χρυσής Αυγής», το έτερο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά που κυκλοφόρησε το 2011, πριν η Χρυσή Αυγή βρεθεί στη Βουλή και ξεκινήσει τις δολοφονικές της επιθέσεις. Τούτων δοθέντων, το βιβλίο αποδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου και της -ας ελπίσουμε δικαίωσης- όλων των θυμάτων της νεοναζιστικής οργάνωσης, αρχής γενομένης από τον Παύλο Φύσσα. Το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά είναι αφιερωμένο στην Μάγδα Φύσσα. 

Ο Αρχηγός (Το αίνιγμα του Νίκου Μιχαλολιάκου)
του Δημήτρη Ψαρρά
σελ. 366 - εκδ. Πόλις






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Bye, Bye Miss Orange Pie!

Οι κυρίες στην ακτή

Ήταν μια τέλεια μέρα...