Sea Food!

Τώρα που έχω επιστρέψει στην επαρχία και δη στη θάλασσα, εκτίμησα ξανά αυτό που λέμε φρέσκο ψάρι και φρέσκα θαλασσινά. Στην πόλη σπάνια έχεις την ευκαιρία να φας ψάρι που να ξέρεις από που προέρχεται. Εδώ αρκεί να σηκωθείς πρωί... γύρω στις 6 με 7 και να φτάσεις στο λιμάνι την ώρα που φτάνουν οι τράτες. Πολλές φορές γυρίζουν άδειες αλλά υπάρχουν και φορές που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις! Εσχάτως βρήκα μοσχοχτάποδα (χταποδάκια, ιδιαιτέρως τρυφερά) αλλά και κάτι θεϊκά λαβράκια (που θεωρούνται μεν "βρώμικα" καθότι του αφρού) αλλά είναι πλούσια σε ω3! Να τα προτιμάτε!
Είπα να κάμω ένα γιουβετσάκι θαλασσινών με το χταποδάκι και για να εμπλουτίσω τη συνταγή έβαλα και λίγα κατεψυγμένα καλαμάρια (δυστυχώς δεν βρήκα φρέσκα).

Θα βράσουμε τα καλαμάρια (αφού ξεπαγώσουν) με λίιιγο νερό, καθώς θα βγάλουν δικό τους. Δεν βάζουμε αλάτι και τ' αφήνουμε κάνα τέταρτο στη φωτιά. Τα βάζουμε σε πιάτο και στον ζωμό τους ρίχνουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να βράσει γύρω στο μισάωρο με 40 λεπτά. Το βγάζουμε και αφήνουμε το ζωμό στην κατσαρόλα.

Κόβουμε χταπόδια και καλαμάρια σε μικρά κομμάτια και τ' αφήνουμε να "μουλιάσουν" σε δύο ποτήρια κόκκινο κρασί μέχρι να φτιάξουμε τη σάλτσα!

Εδώ θα βρείτε να τσιγαρίζονται ένα ξερό κρεμμυδάκι, δύο σκελίδες σκόρδο, 3 - 4 δαφνόφυλλα, 1 - 2 καυτερές πιπερίτσες και καμιά δεκαριά σπόροι κάπαρης.

Προσθέτουμε φρέσκια ντομάτα (έστιψα το καλοκαίρι και έχω στην κατάψυξη αλλά μπορεί να γίνει και με κονσέρβα) και αφήνουμε να πάρει βράση. Σουρώνουμε το ζωμό τον θαλασσινών (μου βγήκε 2 ποτήρια) και προσθέτουμε το ένα στη σάλτσα μαζί με λίιιιγο αλάτι κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Σε περίπου 20 λεπτά η σάλτσα είναι έτοιμη.
Η σάλτσα θα μπει σε πυρέξ ή ταψί, θα προσθέσουμε τα θαλασσινά μαζί με το κρασί στο οποίο μουλιάζουν, το 1 ποτήρι που μας έμεινε απ' το ζωμό και θα ρίξουμε και μισό κιλό κριθαράκι. Στο φούρνο και στους 180 βαθμούς του αέρα για περίπου 15 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στη φωτό. Μελωμένο γιουβετσάκι ραντισμένο με μυζήθρα - πεσκέσι από ένα γειτονικό μοναστήρι! Είναι συνταγή που τραβάσει κρασάκι, εννοείται κόκκινο!

Σχόλια

  1. ωχ ωχ ωχ ωχ

    ωχ. :p

    εγώ δεν θέλω τυράκι... προτίθεμαι να κάνω ενδελεχή μελέτη γεύσεων
    απερίσπαστη, αρχικώς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι.. λέγεται πως στα θαλασσινά δεν βάζεις τυρί για να μην αλλοιώνεται η γεύση. Αλλά είναι θέμα γούστου τελικά.

      Διαγραφή
    2. δεν το ήξερα... απλά ίσως τις καλύπτει... όχι τόσο τα θαλασσινά όσο την κάπαρη, τη δάφνη, τη ντομάτα, την πιπεριά...... θέλω να τις ξεχωρίσω μία μία πρώτα και μετά :)
      στο πατροπαράδοτο γιουβετσάκι θα σας επιτρέψω να μου βάλεται εξ αρχής και μυζήθρα :ο)
      αφού επανήλθα, να πω οτι το πρωί πρωτού προλάβω να ζηλέψω την κολάσιμη δημιουργία σας,
      ζήλεψα τόσο πολύ την πρωινή σας βόλτα... γέμισαν τα πνευμόνια μου ιώδιο από τη ζήλεια!!!
      και τέλος, ευχαριστώ για την τόσο λεπτομερή, εξαίρετη συνταγή...
      σύντομα θα έρθει η ώρα που θα την δοκιμάσω. :)

      Διαγραφή
  2. τέλειο! να γράψεις κι ένα βιβλίο μαγειρικής!
    εγω στην Κάσο δικτυώθηκα και βρήκα ψαρα που μου κρατούσε τα ψαρια καθαρισμένα και τα έπαιρνα ,κυρία,στις 10π.μ χαχαχαχα τόσο φρέσκα που δεν μυριζαν ψαριλα! εκεί είναι ο παράδεισος των καλαμαριών το Χειμώνα!ακομα και παιδια του Δημοτικού γέμιζαν σακκουλες για πλάκα !
    καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε καλά. Ευχαριστώ για την προτροπή, προηγείται κάλι άλλο πριν :)
      Ωραία η δικτύωσις αλλά και η βόλτα πρωί, πρωί στη θάλασσα έχει τα καλά της! :)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Bye, Bye Miss Orange Pie!

Οι κυρίες στην ακτή

Ήταν μια τέλεια μέρα...