Δράκουλας, του Μπραμ Στόκερ

Αποχαιρετώ το καλοκαίρι με το βιβλίο-ορόσημο της γκόθικ λογοτεχνίας, που αποτέλεσε το έναυσμα για χιλιάδες άλλα, που το χρησιμοποίησαν ως «μπούσουλα», αλλά και για ουκ ολίγες κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές εκδοχές.

Ο Δράκουλας λοιπόν, ο μύθος, ο θρύλος και η Ιστορία, γραμμένος απ' τον Ιρλανδό Μπραμ Στόκερ, φίλο του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και ερωτικό αντίπαλο του Όσκαρ Ουάιλντ για την καρδιά μιας γυναίκας. 

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Τζόναθαν Χάρκερ, νέος και φιλόδοξος δικηγόρος, ταξιδεύει ως την Τρανσυλβανία για να συναντήσει τον ευγενή κόμη Δράκουλα και να κανονίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες μιας μεγάλης αγοράς γης του τελευταίου στο Λονδίνο. Ο κόμης, απόγονος ιστορικής οικογένειας της Βλαχίας, είναι απέθαντος, ένα βαμπίρι, που ζει στους αιώνες τρεφόμενος με αίμα. Θα κρατήσει φυλακισμένο τον Τζόναθαν στον πύργο του και θ' αναχωρήσει για την Αγγλία, όπου ανάμεσα στα θύματά του θα είναι η δεσποινίς Λούσυ Γουέστερνα, αδελφική φίλη της αρραβωνιαστικιάς του Τζόναθαν, Μίνας Μάρεϊ. Η σταδιακή μεταμόρφωση της Λούσυ σε βαμπίρ θα τραβήξει το ενδιαφέρον του δρ. Αβραάμ Βαν Χέλσινγκ, ιστορικού και επιστήμονα απ' το Άμστερνταμ, ο οποίος θα προσπαθήσει -ανεπιτυχώς- να την σώσει. Παράλληλα, ο Τζόναθαν Χάρκερ καταφέρνει να δραπετεύσει απ' την Τρανσυλβανία και επιστρέφει στην Αγγλία. Εκεί, θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας συμμαχία ανθρώπων απέναντι στον κόμη και το κυνηγητό του απέθαντου θα ξεκινήσει απ' την Αγγλία και θα καταλήξει εκεί που άρχισε η ιστορία, στην Τρανσυλβανία. 

Δεν θα σταθώ περισσότερο στην πλοκή, όσο στην δομή του βιβλίου, ενός καθαρόαιμου επιστολικού-ημερολογιακού μυθιστορήματος, το οποίο απ' το 1897 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, έχει κάνει έκτοτε άπειρες επανεκδόσεις. 
Το ημερολόγιο του δρ. Σιούαρντ, το ημερολόγιο του Τζόναθαν Χάρκερ, το ημερολόγιο της Μίνα Χάρκερ, η επιστολή του Τζόναθαν στην Μίνα, η επιστολή της Μίνα στην Λούσι Γουέστερνα, η επιστολή του δρ. Σιούαρντ στον δρ. Βαν Χέλσινγκ κ.λπ. κ.λπ. Ολόκληρο το βιβλίο είναι δομημένο πάνω σε επιστολές και ημερολόγια, διατηρώντας ωστόσο μια εκπληκτική συνοχή και ροή με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να ξεχνάς ότι διαβάζεις ημερολόγια, αλλά να έχεις την αίσθηση ότι είσαι βαθιά χωμένος σε μια άρτια γραμμένη τρομακτική ιστορία. 

Ο Στόκερ δεν ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τα βαμπίρ και την Τρανσυλβανία. Ο μύθος προϋπήρχε για αιώνες και υπήρχαν ήδη βιβλία που αναφέρονταν σ' αυτόν. Ήταν ωστόσο ο μοναδικός που συνέθεσε την πλοκή ενός βιβλίου με ήρωα τον Δράκουλα με τόση μαεστρία, με αποτέλεσμα η ιστορία του να γίνει σημείο αναφοράς. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σε κάποιον... άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα γράψει καλύτερα τη συγκεκριμένη ιστορία, ο Στόκερ κατάφερε (by far που θα έλεγαν και οι Άγγλοι) να πάρει το πρώτο βραβείο.
Μαζί με τον Φράνκενσταϊν της Μαίρη Σέλεϊ (1818) και το Η Παράξενη Ιστορία του Δρ. Τζέκυλ και του κυρίου Χάιντ (1886), αποτελούν την επική τριλογία του γκόθικ μυθιστορήματος που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στον 19ο αιώνα στην Αγγλία. 
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Δράκουλας του Στόκερ βρήκε άφθονους μιμητές. Προσωπικά, στους φίλους των ιστοριών τρόμου, θα σύστηνα ανεπιφύλακτα τη σειρά «Νεκροσκόπος», του Μπράϊαν Λάμλεϊ, με ήρωα τον Χάρι Κίο. Είναι απ' τα ελάχιστα βιβλία τρόμου που διάβασα κοιτάζοντας γύρω μου ανήσυχος τις σκιές του δωματίου να μεγαλώνουν. Εξαιρετικά υποβλητικό.

Κινηματογραφικά, θα μείνω μόνο στην καλτ πλέον σειρά της Hammer Films με πρωταγωνιστή τον Κρίστοφερ Λι, στο ασπρόμαυρο Νοσφεράτου με τον Μπέλα Λουγκόζι, αλλά πάνω απ' όλα, στον Δράκουλα του Φράνσις Φορντ Κόπολα, μ΄έναν εκπληκτικό Γκάρι Όλντμαν να ψελλίζει, i have travelled oceans of time to find you, καθώς ομολογεί τον έρωτά του στην Μίνα. Και βέβαια το ανατριχιαστικά όμορφο σάουντρακ που συνόδευε την ταινία απ' τον Wojciech Killar.

ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ
του Μπραμ Στόκερ
σελ. 432-εκδ. Στοχαστής
μτφ. Αννέτα Καπόν

*η έκδοση στα ελληνικά απ' τον Στοχαστή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1981. Στα χέρια μου έχω την πέμπτη έκδοση του 1998, σχεδόν εκατό χρόνια απ' την συγγραφή του βιβλίου. Η έκδοση είναι πλούσια με γκραβούρες που απεικονίζουν τον συγγραφέα, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τις πρώτες αγγλικές εκδόσεις, από διαφορετικές κινηματογραφικές εκδοχές του Δράκουλα κι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείωμα. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Bye, Bye Miss Orange Pie!

Οι κυρίες στην ακτή

Ήταν μια τέλεια μέρα...