Άνθρωπος Χωρίς Ανάσα, του Φίλιπ Κερ

Βιβλία σαν αυτό του Φίλιπ Κερ είναι για να τα έχεις μαζί σου σ΄ένα πολύωρο ταξίδι με καράβι. Αφενός δεν θα καταλάβεις πότε πέρασαν οι ώρες ως τον προορισμό σου, αφετέρου θα έχεις πωρωθεί με την ανάγνωση ενός χορταστικού βιβλίου. 




Είναι το δεύτερο βιβλίο που διαβάζω απ' τον Σκώτο συγγραφέα μετά το εξαιρετικό Μοιραία Πράγα και η συνταγή εξακολουθεί να είναι το ίδιο απλή και πετυχημένη: Στην παράνοια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ένας πρώην αστυνομικός και βαθιά αντιναζιστής, προσπαθεί να επιβιώσει λύνοντας υποθέσεις στις οποίες κλασικά εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη του Γ' Ράιχ. 

Απ' την Πράγα λοιπόν της προηγούμενης περιπέτειας ο Κερ αυτή τη φορά ταξιδεύει τον ήρωά του στο Σμόλενσκ της Ρωσίας, στο δάσος του Κατίν εκεί που η αναζήτηση τροφής απ' τους λύκους της περιοχής φέρνει στην επιφάνεια μακάβρια ευρήματα και ειδικότερα, ανθρώπινα μέλη. Ο λοχαγός Μπέρνι Γκούντερ αυτή τη φορά θα κληθεί να εξιχνιάσει τη μαζική δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων που έχουν θαφτεί στο δάσος.

Ο Κερ στα βιβλία του λειτουργεί με τον εξής απλό τρόπο: Χρησιμοποιεί κατά κόρον την Ιστορία ως βάση, τα ιστορικά πρόσωπα το ίδιο, και από εκεί και πέρα προσθέτει τον δικό του ήρωα και κάποιους δευτερεύοντες ρόλους ώστε να συνθέσει το μυθιστόρημά του.

Έτσι, εδώ συναντάμε τον στρατάρχη Γκύντερ Φον Κλούγκε, τον στρατηγό Χένιγκ φον Τρέσκοβ (και όχι Τρέσκο όπως αναγράφεται λανθασμένα απ' τον μεταφραστή στο βιβλίο), τον συνταγματάρχη Ρούντολφ φον Γκέλεσντορφ, με λίγα λόγια Πρώσους αριστοκράτες οι οποίοι σχεδίασαν ουκ ολίγες φορές την δολοφονία του Χίτλερ για να καταλήξουν στο μεγάλο φιάσκο της 20ης Ιουλίου του 1944 με την αποτυχημένη απόπειρα υπό τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ. (Στον κινηματογράφο μεταφέρθηκε με επιτυχία υπό τον τίτλο "Επιχείρηση Βαλκυρία").

Μέσα σ' αυτούς τους σπουδαίους κινείται λοιπόν ο ήρωας του Κερ προσπαθώντας ν' ανακαλύψει την ταυτότητα των χιλιάδων νεκρών του Κατίν αλλά και παράλληλα τον δολοφόνο 3 γερμανών στρατιωτών στην περιοχή. Ως συνήθως όλοι βάλλουν εναντίον του. Ο Γκέμπελς που απ' την πλευρά του θέλει γρήγορα αποτελέσματα ώστε να εξαργυρώσει επικοινωνιακά το όλο ζήτημα και ο Φον Κλούγκε και η αριστοκρατία απ' την άλλη πλευρά οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να ακυρώσουν την έρευνα. Τα γεγονότα δε, λαβαίνουν χώρα μετά τη βαριά ήττα στο Στάλινγκραντ και η απογοήτευση στους κόλπους του Γ' Ράιχ είναι διάχυτη. Είναι η αρχή του τέλους των Ναζί.

Ο Κερ έχει κάνει όπως έγραψα και πιο πάνω την απαραίτητη έρευνα και η αλήθεια είναι ότι δεν κρύβει τα εξαιρετικά συντηρητικά του αισθήματα και κυρίως τ' αντικομμουνιστικά, εξισώνοντας σε αρκετά σημεία τον ναζισμό με τον κομμουνισμό. (Μάλλον αυτόν διαβάζει κατά κόρον ο Τατσόπουλος και πετάει τα "διαμάντια" του). Απ' την άλλη επικαλείται εξαιρετικά στοιχεία αναφορικά με το πως ο Χίτλερ εξαγόρασε την αριστοκρατία της Γερμανίας η οποία τον βοήθησε να εκλεγεί και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. 
Πέραν αυτών όμως, το βιβλίο ρουφιέται κυριολεκτικά καθώς η πλοκή κυλάει γρήγορα, οι διάλογοι είναι άμεσοι και στακάτοι, η Ιστορία η ίδια περνάει από μπροστά σου μπλεγμένη με την μυθοπλασία.

Τον Κερ δεν τον βαριέσαι. Δεν τον αφήνεις παρά μόνο αν έχεις κουραστεί...

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΑ
του Φίλιπ Κερ
σελ. 507 - εκδ. Κέδρος
μτφ. Ανδρέας Αποστολίδης 

*Απ' τις εκδόσεις "Κέδρος" ειλικρινά περίμενα καλύτερη ποιότητα χαρτιού και όχι τύπου βίπερ....

**Δείτε το "Επιχείρηση Βαλκυρία" του Μπράϊαν Σίνγκερ. Αξίζει τον κόπο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Bye, Bye Miss Orange Pie!

Οι κυρίες στην ακτή

Ήταν μια τέλεια μέρα...