Ο Κύριος Νόρις Αλλάζει Τρένα, του Κρίστοφερ Ίσεργουντ

Άλλο ένα βιβλίο για το Βερολίνο του μεσοπολέμου, άλλο ένα βιβλίο για την εύθραυστη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και για τις μέρες εκείνες που έφεραν τελικά στον Χίτλερ στην εξουσία. 
Το σημαντικό στοιχείο εδώ, είναι πως ο Κρίστοφερ Ίσεργουντ έζησε στο Βερολίνο εκείνων των ημερών. Το άλλο είναι ο ένας απ' τους δύο ήρωές του: Ο αξιότιμος κ. Άρθουρ Νόρις. 

Ο αφηγητής γνωρίζεται με τον κ. Νόρις σ' ένα τρένο, με προορισμό το Βερολίνο του 1932. Το ύφος, οι τρόποι του, το στυλ του, τον κερδίζουν απ' την πρώτη στιγμή. Ο κ. Νόρις σίγουρα δεν περνά απαρατήρητος. Ίσως είναι περισσότερο... Άγγλος σε τρόπους και ομιλία και απ' τον ίδιο τον αφηγητή. 
Στο Βερολίνο οι δύο άνδρες θα κάνουν στενή παρέα κι από εδώ αρχίζει το ζουμί της ιστορίας. Ο κ. Νόρις είναι ένας μυστικοπαθής άνθρωπος που λέει μόνο όσα θέλει να πει. Τραβιέται σε βρόμικα καταγώγια της πόλης, χαριεντίζεται σε υπέρμετρο βαθμό με πόρνες, ενώ την επόμενη στιγμή μπορεί να δειπνήσει στο πιο σικάτο εστιατόριο, παρέα με Πρώσους ευγενείς. Είναι ένας άνθρωπος του κόσμου, αλλά με αδιευκρίνιστο και μάλλον σκοτεινό παρελθόν για το οποίο ο συγγραφέας μάς δίνει πληροφορίες με το σταγονόμετρο. Υπήρξε πλούσιος κάποια εποχή και σίγουρα με κάποια χρήματα ανά περιόδους, υπήρξε όμως και μέρα που δεν είχε βούτυρο για την ομελέτα του. 

Παρακολουθούμε τη ζωή του μέσα απ' τα μάτια του αφηγητή και παράλληλα γινόμαστε μάρτυρες μιας εποχής, με τη Γερμανία που αλλάζει και οδεύει ολοταχώς προς το ναζισμό. Μέσα απ' το Βερολίνο των καμπαρέ και της Ύφεσης, της διαμάχης Κομμουνιστών και Ναζί, αλλά κυρίως μέσα απ' τον αινιγματικό -όσο και απολαυστικό κ. Νόρις- ο Ίσεργουντ υφαίνει την ιστορία του, η οποία, ομολογουμένως, δεν έχει ιδιαίτερες αναγνωστικές απαιτήσεις.
Το λέω αυτό καθώς τον τελευταίο χρόνο έτυχε να διαβάσω αρκετά βιβλία με άξονα εκείνη την περίοδο (Ρόζα-Τζόναθαν Ραμπ, τρία βιβλία του Φίλιπ Κερ, Ξενοδοχείο Lutetia-Πιέρ Ασουλίν) και θεωρώ πως απ' αυτό το βιβλίο λείπει η περισσότερο διεισδυτική ματιά στα ιστορικά-πολιτικά γεγονότα της εποχής εκείνης. Παρά δηλαδή το γεγονός πως η πλοκή εκτυλίσσεται σε μια ιδιαίτερα έντονη περίοδο αλλαγών, η ματιά του συγγραφέα πάνω στα γεγονότα είναι μάλλον επιδερμική, στα όρια του απολιτίκ, θα μπορούσε να πει κανείς. Και είναι κρίμα κατ' εμέ, ακριβώς για τον λόγο ότι ο Ίσεργουντ ήταν αυτόπτης μάρτυς του Βερολίνου τότε.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Νόρις είναι ένας ήρωας που συμπάθησα απ' την πρώτη στιγμή, ένας ήρωας όμορφα στημένος, όσο πρέπει εξεζητημένος, από εκείνους που έχουν πράγματα να πουν. Το δε κουβάρι της ιστορίας του -που αποτελεί και το βασικό θέμα του βιβλίου- όπως ξετυλίγεται αργά, κομμάτι-κομμάτι, με κράτησε, γιατί ήθελα να πάω παρακάτω και ν' ανακαλύψω, ποιος είναι επιτέλους ο κ. Νόρις.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΟΡΙΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΡΕΝΑ
του Κρίστοφερ Ίσεργουντ
σελ. 305 - εκδ. Μεταίχμιο
μετφ. Ιωάννα Ηλιάδη 

Σχόλια

  1. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση. Θα τα έχω υπ' όψιν. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θα «τα έχω υπ' όψιν» φαντάζομαι ότι αναφέρεται στα 5 καλύτερα της χρονιάς αλλά μάλλον το σχόλιο μπήκε στην προηγούμενη ανάρτηση. Σε κάθε περίπτωση, Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Bye, Bye Miss Orange Pie!

Οι κυρίες στην ακτή

Ήταν μια τέλεια μέρα...