Ο Μουγκός Ουζμπέκος κι άλλες ιστορίες παρανομίας, του Λουίς Σεπούλβεδα

Μέρα που' ναι σήμερα και με τις φωνές των εργατών να φτάνουν έως εδώ απ' το κέντρο, εκεί που γίνεται η καθιερωμένη απεργιακή πορεία των εργατών, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή παρουσίασης απ' αυτό το μικρό πλην πλούσιο βιβλίο του Λουίς Σεπούλβεδα.

Πλούσιο από ιστορία, από κινηματικές δράσεις, από αγώνες, αλλά και από φυλακίσεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις και όλα αυτά τα καλούδια που είχαν μπόλικα στην φαρέτρα τους φασιστικά-νεοφιλελεύθερα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής με την αμέρικτη υποστήριξη των ΗΠΑ και που φαίνεται πως μάλλον τα ξεχνάμε σήμερα, ειδικά όταν πέφτουμε πάνω σε διλήμματα τύπου «το λιγότερο κακό».
Σε κάθε περίπτωση, ο Σεπούλβεδα με την δράση που είχε στα νιάτα του μπορεί να γράψει άλλα τόσα βιβλία απ' όσα έχει ήδη γράψει απ' τις εμπειρίες του στο πλευρό του Αγιέντε, την εξορία, τον Πινοσέτ αλλά και τη γενικότερη δράση των κινημάτων της ηπείρου του. 

Στις 9 αυτές ιστορίες της συλλογής το χιούμορ δεν λείπει. Ήταν ουκ ολίγες οι φορές που έπιασα τον εαυτό μου να γελάει δυνατά, εκτιμώντας τον αυτοσαρκασμό του συγγραφέα που σε συνδυασμό με μια καθαρόαιμη λαϊκότητα περιγραφής των χαρακτήρων, χαρίζει στο κείμενο μια αυθεντικότητα που είναι απαραίτητη για να κατανοήσει κάποιος τα γεγονότα που διημήφθησαν εκείνες τις ταραγμένες εποχές της δεκαετίας του 60 και του 70. 

Οι διαφορετικές αφετηρίες της Αριστεράς, η πολυδιάσπασή της, οι ιδεολογίες και τα αφηγήματα, αλλά πάνω απ' όλα η δράση, η αντίδραση στο καθεστώς, είναι ζητήματα που θίγονται στις ιστορίες του Σεπούλβεδα. Συγκλονιστικότερη ίσως όλων, η ιστορία που αναφέρεται στην άνανδρη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα και ο διάλογος του κομαντάντε με έναν αξιωματικό του βολιβιανού στρατού λίγο πριν αυτή συμβεί.

- Σκέφτεσαι την αθανασία του κάβουρα;*
- Όχι, σκέφτομαι την αθανασία της επανάστασης που τόσο τη φοβούνται τ' αφεντικά σας.

Σε μια εποχή που ο φασισμός - το βασικό δεκανίνικι του συστήματος ιστορικά- αναδύεται εφιαλτικά, γεννημένο και προωθούμενο απ' το ίδιο το σύστημα και απέναντι στη συστηματική αναθέωρηση της Ιστορίας και υποβάθμισης των ιδεολογιών, βιβλία σαν αυτό παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα και σημαντικά. Ειδικά σήμερα, στην Ελλάδα, η πλατεία Συντάγματος θα έπρεπε να είναι γεμάτη από χιλιάδες ανθρώπους που βλέπουν 7 χρόνια τώρα τις ζωές τους να κατακρεουργούνται στο όνομα μιας μυθικής ανάπτυξης που θα φέρουν κάποτε τα κοράκια των αγορών. Με τη βοήθεια και της Αριστεράς, δυστυχώς, δεν υπάρχει κίνημα στο δρόμο, δεν υπάρχει λαός, δεν υπάρχει αγωνιστική διάθεση διεκδίκησης βασικών δικαιωμάτων που απεμπολούνται γυρίζοντας τον κόσμο χρόνια πίσω.
Τα γρανάζια της Ιστορίας, όμως, είναι πιο δυνατά από εμάς και αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά ουκ ολίγες φορές. Αυτό που λείπει μόνο είναι η Συνείδηση και η Πράξη. Η δράση με άλλα λόγια. Αργά η γρήγορα η Ιστορία ξέρει καλά πώς θα επαναφέρει την Ισορροπία.

*ισπανική έκφραση αντίστοιχη της ελληνικής «που τρέχει ο λογισμός σου;»

Ο ΜΟΥΓΚΟΣ ΟΥΖΜΠΕΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ
του Λουίς Σεπούλβεδα
σελ. 133-εκδ. Opera
μτφ. Αχιλλέας Κυριακίδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Bye, Bye Miss Orange Pie!

Οι κυρίες στην ακτή

Ήταν μια τέλεια μέρα...