Κι έσκαψε ένα λάκκο... (Καλλιρόη)

Η 43χρονη Καλλιρόη είναι μητέρα του 10χρονου Ηλία. Ο Ηλίας πρόκειται να πεθάνει. Ο θάνατός του μπορεί να αποφευχθεί ή έστω να αναβληθεί αν η μητέρα του, επιτρέψει στους γιατρούς να του κάνουν πλασμαφαίρεση στο αίμα. Η θρησκεία της Καλλιρόης δεν επιτρέπει τη μετάγγιση πλάσματος. Ο άνθρωπος γεννιέται, ζει και πεθαίνει αγνός. Αυτό το γνωρίζει καλά η Καλλιρόη και αυτό προτίθεται να πράξει. Αν το θέλημα του Θεού είναι η θυσία του μονάκριβού της, η Καλλιρόη είναι έτοιμη να τον προσφέρει.
Οι γιατροί τις τελευταίες μέρες έχουν κάνει τιτανιαίες προσπάθειες να τη μεταπείσουν, να τη λογικέψουν, να δεχθεί τη θεραπεία για το παιδί της. Η Καλλιρόη σκέκεται πάντα όρθια στο γραφείο τους κοιτάζοντας τον απέναντι τοίχο, ακούει και μιλάει σπάνια. Οι φράσεις που εκστομεί είναι συγκεκριμένες και επαναλαμβανόμενες. "Όχι" και "δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό". Οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια ψηλά, μια παιδίατρος ωστόσο συνεχίζει να επιμένει, ξεπερνώντας μέσα στην αγανάκτησή της ακόμα κι εκείνα τα όρια της δεοντολογίας. Της φώναξε, "τι μάνα είσαι εσύ;". Ήταν η μοναδική στιγμή που η Καλλιρόη πήρε το βλέμμα της από τον τοίχο, κοίταξε κατάματα και παγωμένα την παιδίατρο και σχολίασε, "Δεν σας επιτρέπω". Μια απάντηση που οδήγησε την επιστήμονα σε έξαλλη κατάσταση εκτός γραφείου. 
Ο μικρός Ηλίας αργοσβήνει στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Το πρόσωπό του είναι χλωμό λες και κάθε λεπτό που περνάει παίρνει μαζί του κι ένα κομμάτι από την ικμάδα του. Η ζωή αποχωρίζεται το 10χρονο αγόρι με αργά και σταθερά βήματα, σαν μελλοθάνατος στην τελευταία πορεία του πριν από την εκτέλεση. Η Καλλιρόη στέκεται στο προσκεφάλι του, άλλοτε ανέκφραστη και άλλοτε παρατηρώντας το σπλάχνο της με την ακρίβεια φωτογραφικού μηχανήματος υψηλής ευκρίνειας. Θα στοιχημάτιζε κάποιος πως πασχίζει να αποτυπώσει στα κύτταρα της μνήμης της κάθε εκατοστό της μορφής που είναι ξαπλωμένη μπροστά της.
Την ίδια ώρα η παιδίατρος τσακώνεται με τους κοινωνικούς λειτουργούς της κοινωνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Τους αποκαλεί άχρηστους και χαραμοφάηδες δημοσίους υπαλλήλους καθώς είναι ανίκανοι να βρουν ένα τρόπο που θα επιτρέψει στο παιδί να έχει ακόμα μια ευκαιρία στη ζωή. Εκείνοι ενοχλούνται από την αυθάδεια της γιατρού - δεν είναι δα και καμιά σπουδαία εκεί μέσα - και με ζηλευτό επαγγελματικό ύφος της τονίζουν πως νομικά τα χέρια τους είναι δεμένα. Ο νόμος είναι ανίσχυρος μπροστά στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και στην προσωπική επιλογή. Της κλείνουν την πόρτα του γραφείου κατάμουτρα αφήνοντάς την έξω και μόλις που ακούνε την κραυγή της, "Είστε εγκληματίες"!

Δύο ώρες μετά το 10χρονο αγόρι πέφτει σε κώμα.

Είναι αργά, πρέπει να έχουν περάσει τα μεσάνυχτα και η Καλλιρόη κάθεται στην καρέκλα του θαλάμου που νοσηλεύεται ο γιος της. Η ησυχία που επικρατεί είναι απόλυτη και ιερή, ανάλογη με τη βαρύτητα της στιγμής, καθώς από λεπτό σε λεπτό είναι εξαιρετικά πιθανό να ανοίξει η πόρτα και να μπει στο δωμάτιο ο θάνατος. Η Καλλιρόη το γνωρίζει αυτό, έχει κλειστά μάτια, προσεύχεται και ελπίζει στο να γίνει γρήγορα. Γνωρίζει πως τα ενεργειακά της περιθώρια είναι σχεδόν μηδαμινά και πως τα στεγανά της έχουν γεμίσει νερό εδώ και μέρες.  Η Καλλιρόη βυθίζεται και χάνεται σε ανάλογους ρυθμούς με το παιδί της. Η μοναδική σανίδα σωτηρία της σε αυτή την τρικυμία είναι η Αγία Γραφή στο χέρι της, την οποία ανοίγει συχνά, πυκνά - σε τυχαίες σελίδες πια, δεν έχει το κουράγιο να ψάξει για κάτι συγκεκριμένο - διαβάζει για λίγο, κλείνει τα μάτια και επαναλαμβάνει ξανά και ξανά το εδάφιο απ' έξω. Πρόκειται για άσκηση του μυαλού, ακόνισμα της πίστης και άμυνα απέναντι σε κάθε τι βλαβερό που μπορεί να παρεισφρήσει σαν μικρόβιο στο μυαλό της και να φυτέψει τους σπόρους της αμφιβολίας, αναφορικά με την ορθότητα των πράξεών της.
Ανοίγει τα μάτια, αντικρίζει το κοιμισμένο παιδί στο ημίφως του θαλάμου και τα ξανακλείνει. Το παιδί της πεθαίνει κι όμως, η δική της μνήμη είναι εκείνη που αυτή την ώρα παίζει την ταινία της ζωής της σε ασπρόμαυρο φιλμ. Βλέπει τον Αντώνη, τον πατέρα του Ηλία, με το τσιγάρο σχεδόν πάντα μισοσβησμένο στην άκρη των χειλιών του, να της χαμογελά. Ο Αντώνης τους παράτησε οκτώ χρόνια πριν. Μπορεί να ζει κάπου αλλού τώρα, μπορεί και να πέθανε. Η Καλλιρόη όταν ξεπέρασε την προδοσία του άνδρα στον οποίο δόθηκε για πρώτη φορά, σε εκείνον για χάρη του οποίου κοιλοπονούσε εννέα μήνες, πήρε το μωρό και εξαφανίστηκαν, σβήνοντας κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Αντώνη ξανά κοντά τους. Αμέσως μετά αντικατέστησε το θνητό θεό της με τον πραγματικό Θεό. Εκείνον που δεν υπήρχε περίπτωση να την πληγώσει ποτέ. Η Καλλιρόη έχει βαθιά επίγνωση των αμαρτιών της. Η ψυχή της ξέρει καλά πως αυτή η δοκιμασία που περνάει τώρα είναι η επί γης κρίση της. Εξιλέωση και εξαγνισμός. Ο Ηλίας, όσο γλυκό παιδί και αν είναι, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένα λάθος. Ένα γλυκό λάθος. Μοιάζει ακατόρθωτο να αποχωριστείς κάτι τόσο μοναδικά γλυκό αλλά από την άλλη, αυτή είναι η δύναμη της πλάνης. Σου θολώνει την κρίση και τη μνήμη, σε κάνει να περιφέρεσαι δίχως σκοπό στον κόσμο, απαλλαγμένη από το μανδύα της ντροπής και της ενοχής για εκείνα που δεν έπρεπε να συμβούν. Η Καλλιρόη τα γνωρίζει αυτά πολύ καλά γι' αυτό και τώρα ετοιμάζεται να σηκώσει το σταυρό της. Την Ύβρι την ακολουθεί πάντα η Νέμεση. 

Χρααατς. Η ταινία κόβεται ξαφνικά, η προβολή σταματάει.

Η παιδίατρος εφημερεύει απόψε. Εδώ και μία ώρα παλεύει με τον εαυτό της, θέλει να μπει στο θάλαμο και να προσπαθήσει για άλλη μια φορά να λογικέψει εκείνη τη γυναίκα που σκοτώνει το παιδί της. Ολόκληρο το απόγευμα, μιλούσε σε τηλέφωνα και προσπαθούσε να βρει ένα, μόνο ένα, έστω ένα νομικό παραθυράκι που θα της επέτρεπε να παρακάμψει τη μητέρα και να βοηθήσει το παιδί. Δεν τα κατάφερε. Στην καλύτερη περίπτωση, με δικαστική παραγγελία, θα μπορούσαν να ρωτήσουν το παιδί αν συμφωνούσε με τη θεραπεία. Αν ναι και αν το δικαστήριο δεχόταν την κατάθεση αυτή - δεν ήταν σίγουρο κάτι τέτοιο - τότε μόνο θα μπορούσε να παρακαμφθεί η μάνα. Και πάλι αν, πολλά τα αν και τόσο λίγος χρόνος. Η παιδίατρος αισθάνεται σαν να βλέπει μια δολοφονία να λαμβάνει χώρα εμπρός της σε αργή κίνηση και παρ' όλα αυτά να είναι εντελώς αδύναμη να την αποτρέψει. Ο θάνατος τής χαμογελά ερχόμενος προς το μέρος της με αργά βήματα κι εκείνη απλά τον παρατηρεί, όντας καρφωμένη στο ίδιο σημείο, ανίκανη να κινήσει το μικρό της δαχτυλάκι...

Αποφάσισε να κάνει την τελευταία προσπάθεια. Ήπιε μισό ποτήρι κονιάκ από ένα μπουκάλι που οι γιατροί είχαν στο γραφείο τους, πήρε βαθιές ανάσες και με σταθερά βήματα κατευθύνθηκε προς την πτέρυγα στην οποία νοσηλευόταν ο μικρός Ηλίας. Έφτασε έξω από το θάλαμο, πήρε άλλη μια βαθιά ανάσα και μπήκε μέσα.
Η Καλλιρόη ήταν πεσμένη στο πάτωμα και αναίσθητη.
Ο μικρός στο κρεβάτι.
Ημίφως. Μόνιτορς.
Χτύπησε αμέσως το κουδούνι και κάλεσε σε βοήθεια.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο της Καλλιρόης εκείνο το βράδυ ήταν η αρχή του τέλους της. Δεν συνήλθε ποτέ από αυτό και εξέπνευσε τέσσερις μέρες μετά. Ο Ηλίας ζει και είναι καλά, καθώς η παιδίατρος από την πρώτη στιγμή τον μετέφερε στην εντατική μονάδα, προσευχόμενη - και ας μην πίστευε σε κανένα Θεό - να τους δοθεί μια ευκαιρία. Δόθηκε και ο μικρός την πήρε.

Ο Ηλίας σήμερα σπουδάζει ιατρική.

Σχόλια

  1. από την πίστη της γυναίκας
    ένα σημείο είναι απόλυτα ακριβές
    αλλά δε νομίζω πως αντλεί την αυθεντικότητά του
    από κανενός είδους πίστη παρά από την συμπαντική νομοτέλεια...
    Την Ύβρι την ακολουθεί πάντα η Νέμεση.


    "Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου
    Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη Ζωή.
    Δημιουργούνται διαμέσου εσένα, αλλά όχι από σένα
    Αν και βρίσκονται μαζί σου, δε σου ανήκουν.

    Μπορείς να τους δώσεις την αγάπη σου, αλλά όχι τις σκέψεις σου
    Αφού ιδέες έχουν δικές τους.
    Μπορείς να δίνεις μια στέγη στο σώμα τους, αλλά όχι και στις
    ψυχές τους Αφού οι ψυχές τους κατοικούν στο σπίτι του αύριο
    που εσύ δεν πρόκειται να επισκεφτείς ούτε και στα όνειρά σου.

    Μπορείς να προσπαθήσεις να τους μοιάσεις
    αλλά μη γυρέψεις να τα κάνεις σαν εσένα
    Αφού η ζωή δεν πάει προς τα πίσω ούτε ακολουθεί στο δρόμο του το χτες.."

    Καλίλ Γκιμπράν – Ο προφήτης


    ίσως αν διαπιστωνόταν πως η μητέρα αυτή χρίζει ψυχιατρικής παρακολούθησης;; που ήταν και πραγματικότητα άλλωστε.. τί δύναμη θα είχε τότε η γνώμη της και η.. πίστη της;

    πολύ ωραίο Ρεϊμόντ

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως όλοι οι φανατικοί σε κάτι να χρειάζονται ψυχιατρικής παρακολούθησης. Ίσως και πάλι όχι. Ποιος μπορεί να κρίνει; Καλησπέρα!

      Διαγραφή
    2. Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω, αν και διάβασα όλες τις απαντήσεις.
      εδώ δεν εξετάζουμε τον φανατισμό, εξετάζουμε τον εγωισμό.
      είναι άλλο να μην δεχόταν για τον εαυτό της την ιατρική βοήθεια ή να συναινούσε στο να μην τη δεχτεί κάποιος ενήλικας που θα είχε τον ίδιο φανατισμό, αλλά ένα παιδί;;;; το παιδί της;
      είναι μάνα αυτή;
      όχι δεν θα το δω ανοιχτόμυαλα και δημοκρατικά το θέμα, το αρνούμαι από την στιγμή που έχουμε να κάνουμε με παιδί.

      δηλαδή τί σκεφτόσουν εναλλακτικά για το τέλος, για να σε έχει αφήσει πιο ικανοποιημένο;
      να πέθαινε ένα αθώο πλάσμα που ΜΠΟΡΟΥΣΕ να σωθεί;
      ή να έκανε την πραγματική (και εκούσια) θυσία η μάνα του; και ας έχανε εκείνη την ψυχή της στο κάτω κάτω!!! (αφού πρέπει να το δω θεολογικά)

      Διαγραφή
    3. Εναλλακτικά δεν σκεφτόμουν τίποτε Flash. Επίσης δεν έχει σημασία το πως βλέπω εγώ ή εσύ το θέμα αλλά πως το βλέπει ένας ανάλογος ήρωας σε μια τέτοια ιστορία. Και ναι δυστυχώς έχουν υπάρξει άνθρωποι που έχουν αφήσει τα παιδιά τους να πεθάνουν λόγω της θρησκείας τους.
      Αν μου ζητούσες την άποψή μου εννοείται πως για μένα αυτή η γυναίκα είναι καταδικαστέα για τη στάση της και ναι, "δεν είναι μάνα". Αλλά εδώ δεν καταγράφω τι πιστεύω εγώ ή τι θέλω να πιστεύω. Επίσης το τέλος δεν είναι πάντα χαρούμενο... Σε μια ιδανική κοινωνία ναι. Σε αυτή που ζούμε, όχι...

      Διαγραφή
  2. Σαν ένα ταξίδι, μπήκα στο αεροπλάνο και κάποιος άλλος καθόριζε την μοίρα της ζωής μου … όσα συναισθήματα υπήρχαν μέσα μου βγήκαν και άρχισαν να παλεύουν στον αέρα εμπρός μου… εσύ τι θα έκανες σκέφτηκα … το ίδιο, μόνο που εγώ θα λύγιζα, την ύστατη στιγμή θα έδινα στο παιδί μου την ευκαιρία του … αυτός ο πατέρας που έφυγε, που εγκατέλειψε, το μυαλό θολωμένο από πόνο πασχίζει να πιαστεί, ο Θεός είναι η μόνη σταθερή που βρίσκει! προκειμένου να την χάσει και αυτή ας χαθεί το παιδί… η ένταση όμως βρίσκει διέξοδο, ο οργανισμός λυγίζει, έστω και άθελα της θυσία γίνεται η μάνα για να σωθεί το παιδί. Δύσκολο το θέμα όταν περιέχει θρησκεία μέσα,πρόκληση για την γιατρό να αντιμετωπίσει το περιστατικό, να σώσεις το σώμα και να χάσεις το πνεύμα? το τέλος απρόσμενο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναρωτιόμουν για το τέλος Levina. Στο τέλος συμβιβάστηκα, όσο άσχημη και αν ακούγεται η λέξη. Ίσως και να είναι χάλια η ιστορία αυτή τελικά.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω πως είναι μια από τις καλύτερες ιστορίες σου Ρειμόντ ... με δυσκόλεψε όταν μπήκα στην θέση της ηρωίδας ... προσπάθησα να σκεφτώ σαν βαθειά θρησκευόμενο άτομο που θα έφτανε να αρνηθεί την ζωή του παιδιού του! Καθόλου εύκολο και ακόμα και αυτό το τέλος που δίνεις... προέρχεται από αυτή την εσωτερική μάχη που έδωσε η μητέρα.

      Το εύκολο μέρος της ιστορίας θα ήταν να επέμβει ο εισαγγελέας και να υποχρεώσει τους γιατρούς να προχωρήσουν στην θεραπεία. Κάτι που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις όσον αφορά ανηλίκους.

      Διαγραφή
  3. ξέχασα...

    Kαλησπέρα και

    καλή εβδομάδα Ρεϊμόντ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι αν την είχα μπροστά μου την Καλιρρόη αγαπημένε, θα την έπνιγα για να σώσω το παιδί. Αλλά το κανε εκείνη από μόνη της.
    Άτιμοι φανατισμοί
    άτιμοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το happy end (έτσι το εκλαμβάνω) απρόσμενο αν και λίγο βολικό για τα δικά μας συναισθήματα. Οι εσωτερικές διαμάχες σε τέτοιες περιπτώσεις φαντάζομαι ότι πρέπει να είναι εξόχως έντονες και ελπίζω να μη βρεθώ ποτέ σε ανάλογη περίπτωση. Οι απόλυτες ιδέες, σε όλα τα επίπεδα, πάντα με τρομάζουν και με απωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή το τέλος με παίδεψε αρκετά. Το απόλυτο όντως είναι απωθητικό...

      Διαγραφή
  6. Ω! Ευτυχώς τελευταία στιγμή επενέβη ο "από μηχανής θεός"-το εγκεφαλικό-και εσώθη το παιδί!
    Καλή εβδομάδα αγαπητέ Ρεϊμόντ Αρμάντ Με Μαγιό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστοί στις νόρμες της αρχαίας τραγωδίας αγαπητή μου. Πάντα πιστοί! Επίσης και σε σας!

      Διαγραφή
  7. Αυτό λέγεται "οικονομία" στη θεολογική σκέψη.
    Ή όπως είπε και η Αθηνά "απο μηχανής θεική παρέμβαση"

    Τη λυπήθηκα αυτή τη μάνα. Πάλεψε πολύ με θεούς και δαίμονες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να σου πω τώρα ότι δε τη λυπήθηκα τη μλκμενη?
    Αυτή και τον γμμνο της θρησκευτικό φονταμενταλισμό...
    Δικαιολογίες του κώλου... για τα κόμπλεξ και τα απωθημένα της.
    Πουθενά δεν πάλεψε...
    Με γυρισμένη την πλάτη και το φευγιό στα πόδια ήτανε πάντα...
    Κι αλλες έχουνε πέρασει τόσα και τόσα αλλα δεν γίνανε Μηδείες.
    Λύτρωση...
    Κάθαρση...
    Η ζωή τελικά γράφει τα πιο τραγικά σενάρια...

    "...δι’ ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν" που λέει κι ορισμός του Αριστοφάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή Λιακάδα, συμφωνώ. Η ζωή γράφει τα πιο απίστευτα σενάρια, τραγικά και μη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μμμ... και οικονομία και από μηχανής και κάθαρσις...
    αγαπητέ...με καθηλώσατε σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Bye, Bye Miss Orange Pie!

Οι κυρίες στην ακτή

Ήταν μια τέλεια μέρα...